11-08-08

Verplicht nummertje


Het lijkt erop dat je de titel 'blogger' niet meer waardig bent als je het in de afgelopen weken nog niet hebt gehad over De Lijst: de Blufboeken van de Standaard. Honderd hoogtepunten uit de moderne literatuur, voor in uw boekenkast, op recepties en bij vrienden, zoals ze het zelf zo mooi formuleren.

In mijn boekenkast hoefde ik alvast niet te kijken. Die gaat grotendeels verscholen achter Kartonnen dozen, die sinds onze verhuis nog steeds niet zijn uitgepakt wegens gebrek aan kastruimte. Trouwens, in die kast zitten vast meer Jamie Olivers en Nigella Lawsons dan Tom Lanoyes.

Recepties, daar ga ik niet naartoe, en ik heb erg mijn twijfels of ik bij vrienden indruk zou maken met een citaat uit 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'. Maar ik lees wel erg graag en was toch nieuwsgierig naar mijn score. Eén. Eén!

Ik had het natuurlijk wel min of meer zien aankomen. Sinds het einde van mijn studies is het aantal boeken dat ik nog lees per jaar serieus verminderd. De laatste jaren ben ik dan ook niet verder geraakt dan J.K. Rowling (Harry Potter, alle zeven), Dan Brown (begonnen met De Da Vinci Code en vervolgens ook zijn drie andere romans gelezen), een paar Aspes, 'Weerloos' van Luc Deflo, en begonnen maar nooit ver geraakt in Susanna Clarke's 'Jonathan Strange and Mr. Norrell'.

Van de 100 blufboeken heb ik dus slechts één enkele gelezen: 'De Verborgen Geschiedenis' van Donna Tart, ondertussen toch ook alweer een aantal jaar geleden. Ik herinnerde me er eerlijk gezegd niet veel van; behalve dat ik er indertijd enorm mee had geworsteld en dat het zeker niet één van die boeken was die je, eens begonnen, niet meer uit je handen kan leggen.

Ik ben het momenteel aan het herlezen. En de eerste 100 pagina's waren nog steeds niet erg boeiend, vond ik zelf. Uitgebreide beschrijvingen van de personages en alles wat ze doen, maar uiteindelijk gebeurt er... helemaal niets. Vanaf zowat pagina 120, gaat het beter. Ik ben nu halfweg en benieuwd wat ik ervan ga vinden als ik het helemaal uit heb.

Ondertussen heb ik op De Lijst wel al een paar boeken zien staan die ik zeker nog wil lezen. Hoog op mijn verlanglijstje: De New York Trilogie van Paul Auster, Lelieblank scharlakenrood van Michel Faber en Atonement van Ian McEwan. Al vrees ik er een beetje voor dat die laatste voor mij al wat verpest is, aangezien ik de film al ken. En dat betekent dat ik voortdurend Keira Knightley en James McAvoy voor me ga zien...

www.standaard.be/blufboek
Et vous?

14:06 Gepost door eftokati in algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lezen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.