09-01-08

Atonement


Gewapend met 2 gratis filmtickets gewonnen via 4fm (thanks C!), repten wij ons gisteravond naar de UGC bioscoop in Antwerpen voor de avant première van Atonement, de film die nu al wordt aangeduid als grote favoriet voor de Oscars op 24 februari.

Atonement is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian McEwan uit 2001. Ik kende het boek noch de film en was dus vooraf op zoek gegaan naar wat meer informatie. De meeste reviews waren zeer lovend, maar achteraf gezien was ik liever geheel onbevangen gaan kijken. Wie niet dezelfde fout wil maken, mag hier dan ook stoppen met lezen.

De plot van de film is redelijk straightforward en dus krijg je bij elke recensie of samenvatting die je leest al vrij veel informatie over het verloop van het verhaal. Echt spannend wordt het nooit; de afloop was, vond ik, even voorspelbaar als die van Titanic: the ship sinks. Atonement moet het vooral hebben van de sfeer waarin je wordt meegezogen en de uitstekende fotografie.

Voor een film met een vrij simpele plot, mocht het allemaal wat korter: van de 2 uur en 10 minuten running time konden zeker nog 20 minuten worden geknipt. Ongeveer in het midden van de film begon ik me bijwijlen af te vragen wat de beelden nog met het eigenlijke verhaal te maken hadden. Ik vermoed dat veel van die scènes het gehaald hebben louter op intrinsieke schoonheid. De draad wordt meer naar het einde toe gelukkig weer opgepikt wanneer de ontknoping nadert.

Atonement is een romantisch drama dat baadt in een aparte sfeer - think ‘The Notebook’ - en heeft veel te danken aan de geweldige decors/settings én een goeie cast. Keira Knightley, James McAvoy en zeker ook de amper 13-jarige Saoirse Ronan, die erg geloofwaardig is als overijverige, naïeve en (laat ons eerlijk zijn) irritante Briony.

Keira is vooral haar Knightleyge zelve als jonge aristocrate met een rebels trekje; een rol die we haar al meermaals hebben zien vertolken in onder andere Pirates of the Caribbean (governor’s daughter goes pirate), King Arthur (guinevere does lancelot) en Pride & Prejudice (predjudiced lizzy goes soft).

Knightley, een absolute superster sinds haar vertolking van Elisabeth Swann in de Pirates-trilogie, bevindt zich ook in Atonement weer in een dramatische romance. De onbezorgde verliefdheid van Cecilia Tallis (Knightley) wordt abrupt afgebroken wanneer haar 13-jarige zusje Briony (Saoirse Ronan) een aantal gebeurtenissen verkeerd interpreteert. Het leven van Cecilia en dat van haar love-interest Robbie (James McAvoy) wordt daardoor grondig overhoop gegooid.

James McAvoy – mij tot gisteren totaal onbekend - heeft hier zijn eerste grote rol te pakken. Hij zet in Atonement alvast een perfecte vertolking neer van de romantische held. Benieuwd wat hij nog meer in zijn mars heeft. Uitkijken dus naar 9 april, want dan komt WANTED in de zalen: een actiefilm pur sang met – again – McAvoy in de hoofdrol als nerd-goes-action-hero Wesley Gibson. Aan zijn zijde: niemand minder dan Angelina Jolie (Fox) en Morgan Freeman (Sloan).

Kort samengevat: Atonement is letterlijk een mooie film, zeker de moeite om te gaan kijken en haalt ongetwijfeld een aantal Golden Globes en/of Oscars binnen. Een uitstekende recensie vind je op popsyndicate.com en meer info op de officiële site atonementthemovie.co.uk.

atonement

Atonement is zeven keer genomineerd voor de Golden Globes, in de categorieën beste film, beste actrice (Knightley), beste acteur (McAvoy), beste actrice in een ondersteunende rol (Ronan), beste regisseur (Joe Wright), beste script (Christopher Hampton) en beste soundtrack (Dario Marianelli).

11:47 Gepost door eftokati in film | Permalink | Commentaren (0) | Tags: atonement, keira knightley, james mcavoy |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.